top of page

YEREL PİYASA RAYİÇLERİNİN TESPİTİNDE MİKTAR

YEREL PİYASA RAYİÇLERİNİN TESPİTİNDE MİKTAR NE OLACAK?

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24’üncü maddesi ve Yapım İşleri Genel Şartnamesinin ‘Sözleşmede bulunmayan işlerin fiyatının tespiti’ başlıklı 22’inci maddesi çerçevesinde zorunlu nedenlerle iş artışı kapsamında oluşturulacak özel pozlar için yeni birim fiyat tespit edilirken imalat kaleminde yer alan malzemenin rayiç fiyatının tespitinde esas alınacak faturanın 1 birimi için düzenlendiği uygulamada sıklıkla görülmektedir.

Oysa bu konuda Oda Muamelat Yönetmeliği’nin(1) ‘Faturaların Rayice Uygunluğunun Onayı’ başlıklı 38’inci maddesinin üçüncü fıkrasında;

“Proforma faturalar ile birim fiyatı belirlemek için düzenlenen faturalar alım satım akdi hukuken gerçekleşmediğinden onaylanmaz. Ancak, birim fiyatı belirlemek için düzenlenen faturalarda işin tamamının belirtilmesi halinde bu faturaların onaylanması mümkündür. Ayrıca, sadece montaj, işçilik veya nakliye bedeli için düzenlenen faturalar ile malzeme fiyatı, işçilik, nakliye ve montaj bedeli dahil olarak düzenlenen faturalar, fiyat tespiti usullerinin uygulanmasına imkan vermediğinden onaylanmaz.” denilmektedir.

Yukarıdaki ifadede açıkça belirtildiği üzere rayice uygunluğu onaylanacak fatura, birim fiyatı belirlemek için düzenlenmemiş olmalıdır. Eğer ki fatura birim fiyat için düzenlenmiş bir fatura ise işin tamamının faturada belirtilmesi şart koşulmuştur.

Böyle bir hükmün ticari teamüllerden kaynaklandığı ortadır. Bilindiği üzere ticari teamülde satın alınan malın miktarı arttıkça bedelinde düşme söz konusu olacaktır. Bu durumda pazarlık avantajlarından yararlanılarak oluşan fiyatın yüklenici hakedişine yansıması mümkün olabilecektir.

Dolayısıyla gerçek piyasa rayiçlerine uygunluk karinesinin ortaya çıkabilmesi için miktar olgusunun hesaba katılmasına ihtiyaç vardır. İş artışı kapsamında özel pozlar için yeni birim fiyat tespit edilirken ilgili Yönetmelik’in bahse konu amir hükmüne uyulması gereklidir.

Bunu göre söz konusu Yönetmelik hükümlerine uygunluk onay işleminin geçerlik şartı kabul edilebileceğinden YİGŞ’nin 22’nci madde uygulaması bakımından usulüne uygun yapılmayan ve onaylanmayan rayiç tespitlerine dayalı yeni birim fiyatların hukuka uygunluğu sorgulanır hale gelebilmektedir.

Sonuç olarak iş artışı kapsamında Y.İ.G.Ş.’nin 22’inci maddesinin uygulanmasında piyasa fiyatlarından hareketle belirlenecek yeni fiyatlara esas proforma faturaların/faturaların işte yapılacak tüm imalat miktarını içerecek şekilde alınması ve söz konusu miktardaki malzeme fiyatının yerel piyasa rayiçlerine uygunluğunun ilgili Ticaret Odalarınca tasdik edilmesi gereklidir.

(1) 12.09.2005 tarih ve 25934 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

© Copyright Sadettin Doğanyiğit ve Seçkin Yayıncılık A.Ş.

Kaynak: Sadettin Doğanyiğit’in Açıklamalı İçtihatlı Sorun Çözümlü Kamu İhale Konunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu Kitabının 17. Baskısından (Sayfa 1578-1579) alıntıdır. Her hakkı yazarına ve Seçkin Yayıncılık AŞ’ne aittir. Kaynak ve dipnot gösterilerek yarım sayfayı geçmeyecek şekilde alıntı yapılabilir.

Comentarios


Kitap Siparişleriniz için:

Tel:     (312) 435 30 30

Mustafa Kemal Mah. 2158. Sokak No:13 Çankaya/ANKARA

Mesajınız için teşekkür ederiz. En kısa sürede size geri dönüş sağlanacaktır.

© 2003-2022 İhale Hukuku.net - Tüm Hakları Saklıdır.

Design was made by SABA DESIGN.

bottom of page