top of page

Bir Kuruşluk Fark Nedeniyle Teklifin Elenmesi

BİR KURUŞLUK FARK ARİTMETİK HATA KABUL EDİLİR Mİ?

Özeti: Davacı tarafından teklif fiyata dahil edilen maliyet bileşenlerinin gösterildiği icmal tablosunda yer alan tutarların toplanması neticesinde 224.640,00 TL’lik teklif fiyatına ulaşıldığı, ancak söz konusu maliyet hesabında bir Kuruş tutarında aritmetik hata yapıldığı ve ulaşılması gereken doğru tutarın 224.640,01 TL olduğu görülmekle birlikte, 0,01 TL’lik farkta aritmetik hatadan bahsedilemeyeceği hk.

Dava konusu işlemin, davacı şirketin ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarına yönelik yaptığı itirazen şikâyet başvurusu sonrasında İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18. maddesi kapsamında yapılan inceleme üzerine, davacı şirketin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine yönelik kısmı (B-1) incelendiğinde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun "Temel İlkeler" başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrasında; "İdareler bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur." hükmüne, aynı Kanun'un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37. Maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmüne yer verilmiştir.

Dava konusu işlemde, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18. Maddesi kapsamında davacı şirketin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamalarının incelenmesi sonrasında, davacı tarafından teklif fiyata dahil edilen maliyet bileşenlerinin gösterildiği icmal tablosunda yer alan tutarların toplanması neticesinde 224.640,00 TL’lik teklif fiyatına ulaşıldığı, ancak söz konusu maliyet hesabında bir Kuruş tutarında aritmetik hata yapıldığı ve ulaşılması gereken doğru tutarın 224.640,01 TL olduğu görülmekle birlikte, 0,01 TL’lik farkta aritmetik hatadan bahsedilemeyeceği gibi işin yapımına engel bir hal taşımadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemin davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması yönünde düzeltici işlem belirlenmesine ilişkin kısmında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

(Ankara 4.İdare Mahkemesi’nin 22.05.2014 tarihli kararı)

© Copyright Sadettin Doğanyiğit ve İrfan Güvendi

Kaynak: Sadettin Doğanyiğit’in İHALE VE SÖZLEŞME HUKUKU kitabından alıntıdır. Her hakkı yazarlarına aittir. Kaynak ve dipnot gösterilerek yarım sayfayı geçmeyecek şekilde alıntı yapılabilir.

31 görüntüleme
bottom of page